Kildehenvisning - svar på tal fra ei gammal kjerring

Ved å skrive dette innlegget innrømmer jeg det mange av dere allerede veit; jeg begynner å bli gammal! Og med gammal mener jeg ikke bare aldersmessig tynget. Nei, nå snakker vi gjennomført mentalt gammal med da jeg var ung-holdninger. Og det er kanskje bekymringsverdig, men noen ganger er det jammen meg helt nødvendig også.

Det skal sies at jeg har skrevet min fair share av semesteroppgaver, eksamner og innleveringer i gjennom et, åpenbart, langt liv. Det begynte med helt meningsløse stiloppgaver på barneskolenivå selvsagt, hvor fantasien stod i høysetet (sånne oppgaver ønsker jeg meg forøvrig igjen!), men etterhvert som klassetrinnet økte, økte også kravet til innhold og utførelse. Og det viktigste? Det var HVOR du hadde hentet denne kunnskapen fra.

Det finnes fortsatt oppgaver hvor det henger over meg som et mysterie hvordan jeg skal kunne løse akkurat det der med hvor man finner de beste kildene til kunnskap. Jeg skreiv ei semesteroppgave før jul som sendte meg panisk inn i tidsskrifter og bøker jeg i utgangspunktet hadde for lite forkunnskaper til å kjenne til og finne frem i, men jeg var nødt til å ta noen tak for å komme meg ut av den arealplanleggingssuppa jeg hadde satt meg selv i. Heldigvis for meg har vi ikke bare gode biblioteksdatabaser her på UMB, vi har også fantastisk trivelige bibliotekarer som både lærer opp og hjelper til når du går deg bort i katakombene på Tårn.

Er det en ting jeg dog har lært om kunnskapskilder gjennom tidene - og som har blitt terpet på fra hver eneste lærer, foreleser og professor jeg har vært borte i, så er det dette: det holder ikke bare å ha en kilde å vise til. Du må også kunne stole på at denne kilden er korrekt. La meg komme med et eksempel: Sannsynligheten for at en artikkel om nyere forskning er sann er veldig stor dersom artikkel er skrevet av forskeren og publisert i en akademisk journal, og ikke fullt så stor dersom den er omtalt i VG. Omhandler den i tillegg lavkarbo/kreft/finans/global oppvarming eller lignende, så kan du være helt sikker på at den er regelrett gal. På den andre side, så viser jo ikke jeg til en kilde for dette utsagnet noe sted (og ikke har jeg det heller), så kanskje er dette helt galt. LLV er definitivt ingen pålitelig kilde. Og med mindre du befinner deg i en faglig/politisk/nisjeblogg, så er det ytterst sjelden at blogger er pålitelige kunnskapskilder. Det er ikke derfor vi finnes!

Sistnevnte uttalelse føler ikke jeg at jeg trenger kilde på - i min verden er dette allmennkunnskap. Men der kommer det med alder inn, tror jeg. Fordi jeg vokste opp med at ingenting kom gratis, så har jeg fortsatt vondt for å tro at noen kan svare på mine oppgaver for meg. Sånn er det kanskje ikke for de som vokser opp nå, og som idag lærer om kildehenvisninger (om de gjør det i det hele tatt - det røyk kanskje med den såkalte kvalitetsreformen?) og oppgaveskriving?

Grunnen til at jeg skriver akkurat dette er enkel; to ganger i år har mitt bittelille hjørne av verdensveven blitt besøkt av ungdom på jakt etter gratis kunnskap. Og helt ærlig, jeg skriver ikke dette for å henge ut noen (jeg veit uansett ikke hvem noen) er. Jeg skriver det fordi jeg både er fasinert og kanskje også litt bekymret?

Satt helt på spissen kan man si at begge disse innleggene ber om at jeg svarer på oppgaver de har i forbindelse med sin utdannelse. For det første er det jo helt åpenbart at jeg ikke får noe som helst igjen for det, men det som jo er faktum er at heller ikke de vil få noe igjen for det dersom jeg hadde svart. Hele poenget med å skrive en oppgave er jo at man skal lære å hente inn, reflektere over og formidle kunnskap - og ja, det er ni av ti tilfeller dritkjedelig mens du skriver. Men så, når du har levert og du senere kommer borti stoffet - da kan du det faktisk! (Mye bedre enn jeg kommer til å kunne stoffet som tilhører eksamen vi har imorgen - heldigvis skal vi skrive oppgave etterpå, så det årner seg det og.)

Men la oss kikke på de konkrete henvendelsene.
Den første ber om at jeg forteller henne forskjellen på boka og filmen, og hvorfor alle sier at slutten er så anderledes. I dette tilfellet er det snakk om My sisters keeper, og hovedforskjellen er i bunn og grunn at filmen suger, og boka er fantastisk. Videre kan jeg jo si at alle sier at slutten er anderledes fordi filmen er helt på jordet - så langt på jordet at jeg personlig skulle ønske at jeg ikke hadde sett den. Men nei, jeg vil ikke avsløre slutten. Hele poenget med ei bok er at du skal kunne lese den, nyte den og leve deg inn i den. Og jeg vil ikke være den som legger avgjørende deler av den på nett. Boka er på knapt 250 sider tenker jeg (jeg har ikke lest den siden 2007, så jeg må kjøpe den opp att igjen snart), og så få sider bør en hver kunne legge i det jeg anser som en leseropplevelse.Kanskje særlig dersom man burde lese den for skolearbeidet sitt, men hvem er jeg til å dømme...jeg kjøpte tross alt ikke pensumboka i ECOL100..

Elev nummer to liker jeg spesielt godt. Vedkommende hevder nemlig at det er så lite informasjon om turistattraksjoner i Edinburgh tilgjengelig på nettet. Det skal riktignok sies at to av LLVs innlegg om nettopp Edinburgh kommer opp på googles førsteside ved søk, men det er jo fordi vi er norske og dermed får google.no som vårt søkested. For et foredrag på engelsk vil det enkleste være å ha engelske kilder, og tro meg - de finnes i hopetall! Edinburgh er tross alt Skottlands hovedstad og en av de mest turistifiserte byene på den nordlige halvdelen av de britiske øyer. Men istedet er det altså en blogg vedkommende vil stole på - det fullstendig uten forkunnskaper til den iboende jævelskapen i meg, for jeg kunne jo skrevet et langt innlegg om alt jeg opplevde i Edinburgh - eller alt jeg påsto at jeg opplevde..hvordan skulle noen kunne si at det ikke var sant, dersom de ikke var der sammen med meg? Jeg kommer dog ikke til å skrive et langt innlegg om Edinburgh...i alle fall ikke nå. Jeg kunne gjerne tenkt meg å se mer av byen, så reiser jeg tilbake skal jeg selvsagt blogge om det. Men den kunnskapen jeg har om byen per dags dato? Sannheten er at jeg bare har vært der på dagsturer, og hver gang har jeg unngått de største turistattraksjonene fordi de har vært for dyre og for køpregede for meg. Derimot har jeg vært to ganger på Revolution Vodka Bar - men jeg anslår at vedkommende befinner seg under baranbefalingsalder.

Poenget mitt er idag tredelt:
1. Det å kunne stole på din kunnskapskilde er alpha og omega i oppgaveskriving
2. Oppgaveskriving er den beste måten å tilegne deg (eller i allefall meg) kunnskap på - når du må reflektere og videreformidle til andre, må du faktisk også reflektere og videreformidle til deg selv
3. Jeg har blitt ei grinete, gammal kjerring - og jeg kommer aldri til å gjøre noen andres lekser med mindre de har gjort mine først! (Og det tror jeg dessverre ikke disse kandidatene er gamle nok til..)


Om noen føler seg uthengt, så må jeg bare beklage. Det er ikke vondt ment, og jeg håper dere fikk løst oppgavene deres - også håper jeg at dere koste dere litt med det dere kom frem til, in the end!

Stikkord:

5 kommentarer

Torbjørn

29.01.2012 kl.23:31

Ein kjapp kommentar: Kvalitetsreformen er reformen som la om høgare utdanning til dagens system i 2003. Reformen eg trur du hentydar til heiter Kunnskapsløftet, den som la om heile skulesystemet frå barneskule opp til vidaregåande og vart fasa inn frå 2006 til 2008 (cirka). Innser forøvrig at eg framstår som litt stalker-ish når eg kommenterer såpass kort tid etter at blogginnlegget vart publisert :-P

Line

30.01.2012 kl.00:34

Torbjørn: Nok et strålende eksempel på hvorfor LLV ikke kan benyttes som ei kilde - her tar vi det på gefühlen ;-)

Stalker-ish er forøvrig bare hyggelig - vil du stalke NATF260eksamen for meg imorgen? ;-)

Annicken

30.01.2012 kl.10:58

Moralen er GJØR OPPGAVENE DINE SJØØØL!! (for Line gjør dem vaffal ikke..) Og les dagens aftenposten: http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/Bare-10-prosent-far-med-seg-stoffet-under-forelesninger-6750700.html#.TyZqe1zbimE der står det svart på hvitt at man ikke lærer av forelesninger... :) Btw, er aftenposten en bedre kilde enn vg? Lykke til i dag, regner med du nailer den jah.

30.01.2012 kl.16:36

kommentaren min ble dessverre litt misforstått. Jeg ville ikke at du skulle skrive et helt innlegg om Edinburgh som jeg skulle kunne kopiere og lage engelskoppgaven min av. Gikk ikke inn på detalj i kommentaren men jeg ville bare høre din personlig mening om feks turist attraksjonen spøkelses turen og om hva grunnen din var for å ikke like den. Er klar over at det er mye informasjon på nettet men siden engelsk oppgaven min er å lage et foredrag der jeg skriver om turist attraksjoner i Edinburgh for personer i min aldersgruppe (altså i din også). Så når jeg søker etter feks spøkelses turen kommer det masse sider med anbefalinger om at den er så bra osv men i mellom alle disse kom din blogg der du skriver det var en skuffende tur. Alt jeg ville høre var hvorfor en skuffelse siden ingen andre sider hadde noe negativt om denne attraksjonen. I tillegg til dette så hørtes det ut som om du hadde en fin tur til scotland så derfor var jeg interessert i å høre om hva som gjorde det så gøy. Var det flere attraksjoner som var bra? eller var det bare det at du var med brae folk? Siden akkurat du er i alders gruppen jeg skriver til hadde det bare vært hyggelig om du skreiv din mening som jeg ikke kan finne på så mange andre sider ( kan sikkert leite etter noen andra men det var nu bare akkurat du jeg fant. Skal ikke tvinge deg heller til å si din mening).

Ser selv i ettertid at kommentaren ble helt feil! Det var absolutt ikke meninga at du skulle skrive denne oppg for meg! (opsi dette ble en lang kommentar) :D Uansett, beklager at dette ble til bry var ikke meninga!

Line

30.01.2012 kl.21:44

Anonym: Hei! Det var ikke meninga å henge deg ut heller - jeg blei bare så forfjamsa over å få to sånne forespørsler på to uker...

Når det gjelder Edinburgh så har jeg, som jeg skriver, bare vært der på dagsturer og har ikke opplevd mange av attraksjonene der. Spøkelsesturen var vi på våren 2008, og vi var der på jobbtur så det var antagelig et spesialopplegg - jeg aner faktisk ikke. En ting kan jeg dog si: jeg husker INGENTING idag av den turen, så strålende kan den ikke ha vært ;-)

Ellers kan jeg jo si at jeg har bodd i Skottland, og derfor igrunn bare har gjort i Skottland det jeg nå gjør i Norge: hengt med venner, jobba, stått opp før sola og drukket for mye alkohol ;-)

Skriv en ny kommentar

Line

Line

29, Kongsberg

Blakk globetrotter med seriøs reiselyst :P De bildene jeg ikke har tatt selv er hentet hos google om ikke annet er oppgitt. Ønsker du å kontakte meg, kan du maile meg på line_ekanger@hotmail.com

Kategorier

Arkiv

hits