Italiatur del 1: Alle veier fører til Rom..

Jeg er så heldig at jeg har et utvalg av gode venninner som er like reisegale som jeg er selv (eller enda verre), og det kan fort lede til gode turer og herlige opplevelser. Da livet var på sitt mørkeste for yours truely i oktober var det derfor helt naturlig for Kjersti at Line trang et fokus. Og det fokuset, det måtte være en romjul og nyttårstur. Det er som kjent viktig å ha noe å glede seg til! Som sagt så gjort, og etter ett par måneder med gleding og planlegging var dagen endelig kommet - vi skulle ut på tur igjen, denne gangen til Milano og Roma!

Ettersom jeg kjenner meg selv (og dessuten har sett bildene jeg har tatt og derfor vet det er mange) deler jeg det opp i bolker, først Romas ekstreme opplevelsesdager og så Milano. Vi var riktignok sånn ca seks timer i Milanoområdet første natta, men det skjedde jo ikke akkurat mye ;-)

Mandag 27.desember:
Avreise gikk fra Torp på kveldstid, og vi hadde god tid da Ekanger Tur&Transport tross alt er verdenskjent for sin fabelaktige service. Påspandert en øl i baren ble vi også, noe som sammen med Lonely Planet (les: Gud) og en liten svipp i tax free'n gjorde at vi ble enda mer reiseklare.Reisen gikk smertefritt (les: kun antydning til blåmerker på knærne), og vel fremme på Bergamo kom bagasjen som på skinner. Vi satte det lengste beinet foran og gikk rett på bussen til Milano som gikk etter få minutter. Vel fremme i Milano fant vi uten store problemer frem til hotellet for natten, og gikk rett til sengs. Vi skulle jo tross alt opp igjen ca fire timer seinere.

Tirsdag 28.desember:

Det ekke barebare å værra på ferie, så vi var ute av døra litt før halv seks om morran. Klokka seks gikk nemlig toget til Roma, og det skulle vi rekke. Det viste seg heldigvis å være veldig enkelt å være passasjer hos Trenitalia, så vi snorka oss de tre timene ned til Roma, og befant oss på Termini litt før normale folk spiser frokost. Etter å ha lempa bagasjen fra oss på hostellet og nytt turens første (og eneste?) panini til frokost, begynte den o store sightseeingdagen!

Første stopp på veien fra Termini mot sentrum var Basillica di Santa Maria Maggiore - ei svær kirke som igrunn ligner litt på et palass og som huset turens første katolske prest. Samt skriftebokser i bruk på mange rare språk. Norsk fantes dog ikke, og det ble derfor lite skrifting den dagen. Trolig like greit (for presten altså, ikke for sjela mi).Vi rusla så videre i retning av det historiske sentrum i Roma, og da vi svingte inn ei gate ble vi plutselig, sånn ca midt i et veikryss for en diger vei, møtt av flotte Colosseum.Det var så rart å plutselig stå der, utenfor denne fantastiske bygningen som man har hatt et historisk forhold til gjennom hele oppveksten. Vi var dog ikke de eneste som ville inn å se etter Russel Crowe denne dagen, og køen strakte seg så langt våre nærsynte øyne kunne se...heldigvis finnes det løsninger på slike problemer, vi kaller dem rutiner og gode avgjørelser, så ti minutter seinere befant vi oss i en guida gruppe på vei forbi køen og inn i amfiteateret. Kostnad? 22 euro! (Det koster 12 dersom du står i køa i halvannen time først...og da må du leie audioguide. Lett verdt det!)Vi blei guida av ei herlig dame med knallrød hatt og lærte masse moro om historie og hendelser. Vi fant også vær plass i det romerske samfunnet da vi lærte at seirende gladiatorer vasket av seg blod og shit i fontenen utenfor...der skulle vi stått! :)

Etter runden fikk vi rusle litt på egenhånd - blant annet opp tidenes bratteste trapper (ok, de var ingenting imot Angkor, men det finnes vel ingen ting som kan måle seg med det?) som guiden mente at 80åringer sprang oppover. Dama med de dårlige knærne på guidegruppa vår er ikke enig!

Så var det duket for en ny guiding (inkludert på samme billett) i Paladium og Forum Romanum. Dette var starten på Rom, og maktsentrumet i mange tusen år.

Guiden vår, som denne gangen bar kjennetegnet "gul paraply", viste oss veien mellom alle slottsruinene og utgravingene på Paladium, og fortalte oss historien om byens opprinnelse. Spennende! Forum Romanum fikk vi guidet fra et utsiktspunkt, da det var så mye å se at det var det enkleste. Og så fikk vi rusle nedover veien hvor Julius Cæsar og Cleopatra ruslet arm i arm en gang i tida (ok, de gikk antagelig ikke i det hele tatt, men det er stygt når det blir sånn forskjell på folk! :P)


1&2. Forum Romanum sett fra høyden.
3. Jeg ønsker meg et mandarintre til jul neste år!
4. Hva mener du? Er Cæsar død?


Når vi var svimle av all historien sikta vi oss inn mot Trevi og Spansketrappen, men først; mat!Pasta, vin, sjokolademousse og cappuccino til lunsj? Jeg kan leve med dette!Ved Trevifontenen kastet vi penger over skulderen for hell, lykke og en sikret retur til Roma. Jeg gleder meg allerede!

Spansketrappen, eller McDonalds uteservering - vi var tidevis litt usikre. Men utsikten ned mot shoppingdistriktet var upåklagelig! Vi tok derfor (selvsagt) en tur ned dit for å måpe (jeg) og handle (Kjersti). Jeg tror ikke jeg er helt bygget for sånne supermerker...(Skal dog reevaluere når jeg om femten år er innehaver av god inntekt, stabil jobb og verken mann eller barn...)


Etter shoppinga tok vi oss en sightseeing tur i Roma på beina, og fant blant annet San Carlo alle Quattro Fontane på veien. Dette er ikke fontenen med de fire elvene sånn som jeg trodde da jeg i ekstase leste quattro på kartet. Typisk nybegynnerfeil! Det var dog ikke helt håpløst allikevel for i samme gata som disse fontenene (og kjerka forsåvidt) lå det en herlig butikk hvor det lukta deilig og de solgte både pestoer, krydderier og anna snaks. Nam!

På vei hjem fikk vi også i oss både litt lokalt øl og litt gatebule-pizza (hvor ett pizzastykke var nok mat til to igrunn), før vi ramla tilbake på Hostel Beautiful hvor Mike passa på bagasjen, delte ut gratis håndklær og drømte om litt skandinavisk kjærlighet ;-) Om rommet var beautifult kan vel diskuteres, men vi hadde varm dusj, gratis håndklær og både chips og vin, så vi sier selvsagt takk Mike!

Mer referat fra turen kommer imorra, for nå skal jeg gjøre akkurat det samme som vi gjorde etter denne ekstrem sightseeing-dagen, nemlig sove!

Har du drevet ekstrem sightseeing noen gang?

101 på 1001:
43. Oppleve Roma

Stikkord:

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Line

Line

29, Kongsberg

Blakk globetrotter med seriøs reiselyst :P De bildene jeg ikke har tatt selv er hentet hos google om ikke annet er oppgitt. Ønsker du å kontakte meg, kan du maile meg på line_ekanger@hotmail.com

Kategorier

Arkiv

hits